Analiza drafta, Milvoki Baksi

Analiza drafta Milwaukee Bucks

Analiza drafta, Milvoki Baksi

Analiza drafta Milwaukee Bucks
Autor: Datum objave: 16.08.2021.

60. pik, Jorgos Kalaicakis

Jorgos Kalaicakis je 203 centimetara visoki krilni košarkaš, koji je nekada važio za jednog od najvećih potencijala evropske košarke, a nakon nekoliko godina stagniranja deluje da je konačno vreme za put preko bare, i to ni manje ni više nego u redove aktuelnog šampiona. Kalaicakis rodjen je 2.januara 1999. godine u Heraklionu, na Kritu, u Grčkoj. Košarkom je počeo da se bavi u ekipi Arisa, da bi 2016. započeo svoju profesionalnu karijeru u grčkom gigantu, ekipi Panatinaikosa. O ovom krilnom košarkašu generalno se ne zna puno, predstavlja izvesnu nepoznanicu i po navijače Baksa, a i po brojne američke skaute, obzirom na to da se nije mnogo nagledao seniorske košarke za ovih pet godina koliko je već u profesionalnim vodama.

Kao član Panatinaikosa osvojio je četiri titule prvaka Grčke, takodje isti broj titula osvajača nacionalnog kupa, da bi 2019 godine od uprave kluba zatražio prostor i sredinu u kojoj će moći da se razvije i dobije konkretnije minute u seniorskoj košarci. To je dobio u litvanskoj ekipi Nevežisa, sa kojom je Panatinaikos sklopio dogovor o jednogodišnjoj pozajmici, što je iskoristio na korektan način, beležeći prosečno 12 poena, 4 skoka i 2 asistencije, što ga je preporučilo svom matičnom klubu u poslednjoj sezoni pre izlaska na draft. Nešto veća minutaža u odnosu na prethodni boravak u Atini nije mu doneo ništa, zanemarujući statistički podaci ostavljaju ovog momka kao ozbiljnu nepoznanicu u NBA okvirima.

Kalaicakis je prilično  atletski pristojno krilo, koji svojim telom može da pokrije i poziciju beka, a u nekim solucijama može zaigrati i kao sekundarni plejmejker, što ga čini nepredvidljivim za protivničke odbrane i dosta težim za čuvanje. U napadu je poprilično svestran i detaljno sagleda sve opcije pre nego što se odluči za krajnji potez, Zbog njegove visine i mogućnosti da zaigra i na pozicijama jedan i dva, kao jedna od njegovih glavnih prednosti gleda se mogućnost da se spusti nisko i zaigra na postu protiv dosta atletski lošijih igrača na spoljnim pozicijama, odakle podjednako dobro rešava situacije, što poentiranjem, što razigravanjem i stvaranjem otvorenih pogleda ka košu svojim saigračima. Suštinski, sve prednosti ovog grčkog košarkaša svode se na visok košarkaški IQ, odličan je razigravač sa krila, solidan na utrčavanjima, ali tu se otprilike priča završava. Šut mu je u najmanju ruku diskutabilan i toga su NBA skauti svesni, pa je to izmedju ostalog jedan od razloga zašto ovaj momak pre drafta nije bio projektovan ni za jednu ekipu. Diskutabilan šut, tanka gradja za njegovu poziciju, često soliranje u napadu, sve je to odavno vidjeno od strane skauta NBA ekipa.

Sa druge strane, situacija nije mnogo bolja ni na drugom kraju parketa, što je navedeno kao jedna od najvećih mana novog člana Milvoki Baksa. Nedisciplina u odbrani je nešto što na prvi pogled upada u oči svim trenerima i organizacijama, a to je nešto što kroz celu karijeru predstavlja pečat grčkog košarkaša.

Sigurno je da Kalaicakis, kao poslednji pik na ovogodišnjem draftu, predstavlja ogromnu nepoznanicu košarkaškoj javnosti. Skauti su rekli svoje, grčkom košarkašu se ne projektuje blistava karijera, čak ni u Evropi, a da li će sama pojava Janisa Adetokunba naterati njegovog zemljaka da se pokaže u svetlu u kojem nije uspeo do sada? Ostaje nam da vidimo.

Podelite vest: