Analiza drafta, San Antonio Spars

Analiza drafta San Antonio Spurs

Analiza drafta, San Antonio Spars

Analiza drafta San Antonio Spurs
Autor: Datum objave: 27.08.2021. Foto: NBA.com Canada

12. pik - Džošua Primo

Ko je zapravo osamnaestogodišnji kanadski kombo bek i kako je završio kao 12. pik iako je beležio samo 8 poena i nešto više od 3 skoka u svojoj jedinoj godini na koledžu?

Džošua Primo rođen je 24. decembra 2002. godine u Torontu, glavnom gradu Ontarija. Visok je 1.93m i ima raspon ruku 205cm. Trebao je biti u klasi 2021, ali je odradio prekvalifikaciju za klasu 2020. Sa samo 17 godina rešio je da upiše koledž, a odlučio je da je Alabama najbolji tim za njega.

Prednosti

San Antonio je izabrao Prima najviše zbog potencijala koji on poseduje. Bek dobre građe, sa solidnim rasponom ruku i odličnom košarkaškom inteligencijom, pod vođstvom Grega Popoviča može vrlo lako izrasti u košarkašku zvedu.

Džošua je najopasniji iza linije za 3 u “Catch-and-shoot” igri, do svojih poena je uglavnom dolazio na taj način na Alabami. Obzirom na to da mu izbačaj kreće od struka, nema problem ni sa niskim dodavanjima, uvek je spreman da primi i šutne loptu. Posebno dobar iz levog kornera. Pokazao je potencijal i na šutu iz velike daljine. Idealan za brz tempo uz pravog plejmejkera. Iako je primarno igrač koji ne šutira iz driblinga, pokazao je potencijal i na tom polju. Nije najbolji “pick-and-roll” igrač, ali efikasno kažnjava preuzimanja kada ostanu visoki igrači da ga čuvaju. Odlično završava tranziciju, ali to će na NBA nivou morati da usavrši, više o tome u donjem delu teksta. Dobro koristi laktove da čuva prostor na prodoru, takođe manjak atletskih sposobnosti nadoknađuje kreativnim završnicama. Solidno čuva pozicije 1 i 2, pogotovo na perimetru. Pametno čita kretnju protivnika i trudi se da konstantno bude ispred svog igrača, takoreći dosadan defanzivac. Dugačke ruke i pristojna visina za beka mu daju vrhunske predispozicije za defanzivca, snalazio se i u mis meču, ali ne previše dobro.

Mane

Jako malo koristi levu ruku, a i kada je koristi, to izgleda loše. Polaganje jedva uspeva da završi levom, pa čak i po levoj strani pokušava da završi desnom, što nije uvek prolazilo jer su ga lako čitale odbrane. Defanzivci koji su ignorisali njegov ukršteni korak i samo mu zatvarali desnu stranu, lako su izlazili na kraj sa njim u reketu. Većinu polaganja počinje od struka, čime anulira visinsku prednost i olakšava defanzivcima posao. Ne ume da predribla igrača, često dribla u prazno. Mora mnogo da radi na prvom koraku, to bi mu olakšalo prodore. Nema dovoljno brzine, pa ne može ni da ih pretrči. Često ostane i bez driblinga, što dovede do izgubljenih lopti. Još uvek je mršav, ali obzirom na to da ima tek 18 godina, nije se ni razvio u potpunosti. Loš prvi korak i malo mišićne mase su veoma loš spoj, jer je često primoran da završava uz kontakt, što će biti mnogo teško u NBA ligi.

Situacija

Puno je prostora za napredak, mlad je došao u ligu i ima više vremena od ostalih, a istovremeno će igrati u timu koji zna da radi sa mladima. Velika prednost što su se Sparsi odlučili za rekonstrukciju i podmlađivanje tima, pa bi Džošua trebao dobiti solidne minute, a gotovo da nije upitno da će biti starter kroz par sezona.

Podelite vest: