Paskal Sijakam: Kavajev Robin ili nešto više?

Toronto Raptors

Paskal Sijakam: Kavajev Robin ili nešto više?

Toronto Raptors
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 21.04.2019. Foto: ca.nba.com

Prva zvezda Toronta se i te kako mučila u trećem meču serije. Lenard dva dana nije trenirao zbog prehlade, Stiv Kliford je osmislio novu defanzivnu taktiku protiv njega i uspeo je u svojoj nameri, Kavaj nije ličio na sebe. Reptorsi nisu imali problema, tu je bio Paskal Sijakam.

Glavni favorit za nagradu koja se dodeljuje igraču koji je najviše napredovao u sezoni pokazao je i u ova tri meča da ga nisu samo želja i zalaganje doveli do ovde, Sijakam poseduje zavidan talenat. Igrajući protiv najbolje odbrane lige nakon “All Star” pauze, Sijakam je pokazao da može da napadne na više načina i sada, u plejofu, kada su odbrane znatno cvršće.

(FOTO: thestar.com)

Sijakamova igra na postu je gotovo neodbranjiva. Kada mislite da ste odigrali odličnu odbranu, on pruži svoje go go gedžet ruke i iz pada pogodi od tablu. Ima sjajan repertoar poluhoroga i jako mekanu ruku. Ako se previše naslonite na jednu stranu, iskoristiće duge noge da napravi roling na kontra stranu koji će ga ostaviti samog ispod koša.

Ove sezone šutira odličnih 37% za 3 poena, nakon što su procenti u prve dve sezone bili 14, te 22%. Postao je igrač koga morate čuvati u svakom trenutku van linije za 3 poena, pogotovo iz levog ćoška odakle naizgled ne maši. Izuzetno efikasan sa loptom u rukama, uvek razmišlja unapred i jako retko pravi greške.

Ima li potrebe da pričamo o odbrani? To je Sijakamova specijalnost otkada je stigao u ligu. Napredovao je i na tom polju, postao je prava napast za protivnike. Dovoljno je ojačao da može da uštopuje i pojedine centre, a od prvog dana kako je kročio u NBA važi za jednog od najbržih igrača. Momak može sa uspehom da čuva sve pozicije od 1 do 5, oličenje današnjih NBA odbrana, prototip vrhunskog defanzivca.

“On je neverovatan. On je igrač koji je najviše napredovao u NBA ove sezone. Nastavće da raste i da bude bolji. Njegov stav je da jednostavno igra i da se zabavlja na terenu. Mislim da je uradio to i mi smo shvatili ove godine da je on mismeč u toliko navrata. Stvarno je kul videti odakle je krenuo do ovoga gde je sada. Ovo je bila sjajna partija, bilo je zaista zabavno gledati” rekao je Kajl Lauri nakon utakmice sa Orlandom.

Malo Paskala Sijakama u brojkama:

  • Kris Boš i on su sada jedini igrači u istoriji Reptorsa koji su ostvarili učinak od 30+ poena i 10+ skokova na plejof utakmicama.
  • Sijakam je u tri utakmice ove serije imao čak 206 poseda. Loptu je izgubio samo jednom.
  • Do ove sezone, nije odigrao niti jedan plejof meč u kojem je proveo preko 28 minuta na terenu. Trenutno igra reko 40 minuta u proseku.
  • Ušao je u klub 30/10 bez izgubljene lopte u plejof utakmicama od 2015. godine. U klubu su još Lebron Džejms i Janis Adedokunbo. Nije loše društvo.

“Samopouzdanje mi raste. I zaista pomaže kada vas podržava momak kao što je Deni Grin, ali i ostatak tima. Kada me ide, oni žele da me iskoriste i dodaju mi loptu. Jednostavno znam da mi veruju i to mi dosta pomaže. Svaki put kada sam na terenu to je blagoslov, verujem u sebe i svoj rad, radim na stvarima svakoga dana i pokušavam da budem bolji” rekao je odlični Kamerunac.

Sijakam će priliku da nas ponovo oduševi imati večeras nakon ponoći. Orlando dočekuje Toronto u 01:00, četvrti meč ove serije.

Podelite vest: