Potencijalni “kupci” za Rasela Vestbruka

Spekulacije

Potencijalni “kupci” za Rasela Vestbruka

Spekulacije
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 12.11.2020. Foto: Yahoo News

Nije dugo trajala obnovljena ljubav Rasela Vestbruka i Džejmsa Hardena. Pisali smo o ponoru ne tako davno odličnih Hjuston Roketsa, o ovome ponovo nešto duže i dublje u nekom drugom članku, a danas ćemo baciti pogled na timove koji bi bili apsolutno oduševljeni kada bi njihov član postao jedan od najdinamičnijih plejmejkera u istoriji košarke. Voleli ga il’ ne voleli, igra Rasela Vestbruka je atraktivna, publika voli da ga gleda i koji god tim bude uspeo da ga dovede u svoje redove neće imati problema sa prodajom karata naredne sezone. Ili kad god korona bude odlučila da nas odmori malo.

Njujork Niksi

Zamislite scenu – eksplozivno zakucavanje Rasa u prepunom Medison Skver Gardenu, a Vestbruk u dresu Niksa. Čuvena dvorana bi eksplodirala. Navijači Njujorka nisu imali prijatnu sezonu još od Karmelovih zlatnih godina i Vudsonove družine u plejofu. S obzirom da kvalitet Istoka varira, Rasel sam uz nekoliko snalažljivih saigrača može Nikse konačno vratiti u plejof. Vestbruk, po rečima Šamsa Karanije, želi da se vrati u situaciju u kojoj je bio u dresu Oklahome – a to je dominacija sa loptom u rukama u što dužem periodu. Niksi su jedan od timova koji to mogu da mu pruže. Da ne pričamo koliko bolju situaciju bi sa finansijske strane imao alavi vlasnik tima, Džejms Dolan. S poštovanjem ostalim timovima na listi, ali Vestbruk i Niksi se čine kao idealan partnerstvo u ovom trenutku.

(Foto: Elite Sports NY)

Predlog razmene:

Njujork Niksi dobijaju Rasela Vestbruka.

Hjuston Roketsi dobijaju Bobija Portisa, Frenka Nilikinu, Vejna Elingtona i dva pika druge runde.

Objašnjenje:

Niksi preuzimaju, po mnogima loš i unosan ugovor Vestbruka, tako da Hjuston ni u jednoj situaciji ne bi trebalo da se nada piku prve runde. Mislim da će cilj biti da se “ugrabi” što više kvalitetnih igrača rotacije. Nilikina je još uvek mlad igrač, a svakako bi doneo kvalitet u odbrani. Portis i Elington su igrači koji bi napadački perfektno odgovarali Hardenovoj igri. Očigledno je šta je škripalo u plejofu – spejsing Hjustona je bio užasan. Portis je odličan šuter za visokog igrača / centra, a Elington već godinama važi za jednog od boljih šutera lige.

Šarlot Hornetsi

Večiti mediokritet ili gore. To je sudbina tima otkada je Majkl Džordan vlasnik Šarlota. Evo prave prilike za “letećeg” da načini tim uzbudljivijim nego što je ikada bio u njegovoj eri. Nije tajna da je Vestbruk jedan od Majklovih omiljenih igrača ove generacije, ali i zaštitnik znak njegovog “Džordan” brenda. Dolazak Vestbruka značio bi rastanak sa Terijem Rožirom, ali verovatno i Devonteom Gremom. Šarlot u principu ne bi morao mnogo čega da se odrekne kako bi doveo Brodija. Rožir je igrao ispod očekivanja, a koliko god dobro Grem igrao prošle sezone, jasno je ko je bolji igrač u ovoj računici. Pominje se da je još jedna želja Džordana Džejm Vajzmen. Vanserijiski talenat na pozicji centra koji izlazi na draft za nekoliko dana. U želji da dodje do prvog pika na draftu mogao bi da iskoristi upravo Devontea Grema, kao vredan čip u pregovorima sa Vulvsima (Grem ne bi bio previše potreban Minesoti, ali sigurno bi mogli lepo da profitiraju u igri sa nekim trećim timom).

(FOTO: EssentiallySports)

Predlog razmene:

Šarlot Hornetsi dobijaju Rasela Vestbruka.

Hjuston Roketsi dobijaju Nikolasa Batum, Terija Rožira i zaštićenog pika prve runde za 2021. godinu.

Objašnjenje:

Hornetsi očigledno rastu kao tim i dolaskom Vestbruka dobijaju dinamiku u igri koju nisu imali ni u najboljim sezonama Kembe Vokera. Hjuston dobija polivalentnog igrača u Batumu, koji je već pokazao da mu ne treba puno protagonizma, što je možda i dovodilo do ludila upravu Hornetsa, nakon što su mu dali jedan od najvećih ugovora, ako ne i najveći u istoriji tima. Batum je slobodan igrač, ali drži opciju u ugovoru koju će sasvim sigurno iskoristiti i inkasirati preko 27 miliona $ naredne sezone. Teri Rožir ne bi imao veliku funkciju u timu Hjustona, tako da bi verovatno bio kandidat za neki novi trejd Hjustona ili bi ova razmena bila proširena i formirana kao transakcija izmedju tri tima. U ovom slučaju Hjuston bi dobio i zaštićenog pika prve runde u lutriji (ukoliko Šarlot udje u plejof pik već naredne godine ide u vlasništvo Hjustona. Ukoliko Šarlot izvisi za plejof, pik se pomera za narednu godinu itd).

Čikago Bulsi

Jedan od timova koji ozbiljno kuburi na poziciji plejmejkera prethodnih godina i kojima Vestbruk legao ko melem na ranu. Šarlot bi dobio dodatno oružje i sada bi uz Levina i Markanena imali zaista napadački potentnu ekipu. Šta bi to značilo za Kobija Vajta i pomenute momke u smislu protagonizma? Verovatno dosta frustracije i stagnacije, ali bi Čikago izgledao dosta ozbiljnije u smislu borbe za plejof poziciju.

(FOTO: Pippen Ain’t Easy)

Predlog razmene:

Čikago Bulsi dobijaju Rasela Vestbruka i Ostina Riversa.
Hjuston Roketsi dobijaju Tadeusa Janga, Ota Portera i Tomaša Šatoranskog i dva pika druge runde.

Objašnjenje:

O Čikagu smo već pisali iznad, a Ostin Rivers bi popunio razliku u platama kako bi se trejd izvršio. Rivers je slobodan igrač sa opcijom u ugovoru, ali teško da će dobiti veću ponudu negde te očekujemo da klauzulu iskoristi. Tomaš Šatoranski bi bio višak na poziciji plejmejkera pored Vestbruka, Kobija Vajta i Krisa Dana, ali bi Hjustonu doneo solidne minute u organizaciji napada u momentima kada Harden odmara. Oto Porter i Tad Jang bi doneli neophodno – dobru odbranu i solidan šut spolja. Ovo je ponuda koja bi možda i najviše interesovala Rakete.

Indijana Pejsersi

Jedan kandidat koji se ne spominje, a ima zaista dosta smisla. U Indijani nisu spremni da Oladipu ponude novi unosni ugovor posle svih povreda, tako da bi u ovoj situaciji zadovoljno trljali ruke. Majls Tarner već dugo bode oči i zauzima mesto startera Domantasu Sabonisu, te bi ovim potezom ne samo doveli vrhunskog plejmejkera u svoje redove, već i konačno transformisali Litvanca u startera, igrača u kojeg su već uložili i u koga veruju neizmerno više nego li u Majlsa. U kombinaciji sa Brogdonom koji je pokazao da može da igra odlično bez previše protagonizma i sve boljeg Ti Džej Vorena, Indijana bi sastavila jako zanimljivu ekipu.

(FOTO: Hoops Habit)

Predlog razmene:

Indijana Pejsersi dobijaju Rasela Vestbruka.

Hjuston Roketsi dobijaju Viktora Oladipa i Majlsa Tarnera.

Objašnjenje:

Uprava Hjustona je izrazila želju da odustane od ultra “small ball” postavke, tako da bi Majls Tarner idealno uskočio u ovu situaciju. Rakete bi dobile odličnog zaštitnika reketa koji sve više širi teren šutem spolja, što bi otvorilo reket za Hardenove ubitačne prodore. Sa Oladipom bi bilo natezanja u ovoj jednačini. Nekada “All Star” bek je trenutno nepoželjna roba u NBA iz prostog razloga što mu ostaje još godinu dana do isteka ugovora, uz pomenute probleme sa povredama. Iz tog razloga bi Indijana možda morala da se oprosti od zaštićenog pika prve runde ili dva pika druge. Ipak, Hjuston bi ukoliko je Oladipo potpuno oporavljen mogao da izadje kao pobednik iz ovog trejda, ako bi Nigerijac bio onaj stari, Hjuston bi ponovo mogao da ima dve ozbiljne zvezde u ekipi.

Orlando Medžik

Još jedna od ekipa koja opasno kuburi sa pozicijom prvog organizatora tima, godinama unazad. Fulc je bio “spasilac” ali ovaj momak je pre svega mehanički u šutu, još uvek daleko od NBA karijere koju su mu predvidjali. Da li bi on u ovoj soluciji napustio Floridu, ili bi dobio jednostavno manje prostora, pitanje je za neku ozbiljniju maštovitost i teoretičare. U svakom slučaju nema sumnje da bi Ras bio ozbiljna nadogradnja, a trenutni sastav Orlanda bi uz par korekcija bio možda i najbolje mesto u takmičarskom smislu za Vestbruka i njegova najveća šansa da dodje do zapaženog uspeha u plejofu. Furnije i Vučević bi dali neophodnu širinu u napadu, širinu koja je Vestbruku donela puno uspeha u regularnom delu prošle sezone kada je Harden još uvek pokazivao veću želju da žrtvuje svoj protagonizam.

(FOTO: The Source)

Predlog razmene:

Orlando Medžik dobija Rasela Vestbruka i Hjustonov pik prve runde za 2022. godinu.

Hjuston Roketsi dobijaju Erona Gordona, Al Faruk Aminua i Mohameda Bambu.

Objašnjenje:

U Orlandu se već šuška da je Eron Gordon spreman za trejd, traži se partner, a ovo je možda idealna situacija. Gordon se godinama postavlja, ili pokušava da se postavi, kao igrač koji je glavni u timu Orlanda, a realno gledano napadački više kvaliteta imaju i Furnije, a pogotovo Vučević. Samo je trošio previše lopti koje su trebale da završe u rukama pomenute dvojice. U ovom slučaju bi Hardenova dominacija na lopti delovala dobro, jer bi ograničila Gordonove preambiciozne pokušaje, u istu ruku Hjuston bi dobio jednog od najboljih defanzivaca na perimetru u celoj ligi. Aminu bi doneo isto, samo u manjoj porciji, ukoliko je zdrav. A ovde bi Rakete morale da se oslobode i pika prve runde, što je možda čudno s obzirom na to da daju jednog od najboljih igrača lige i da su se već jako ispucali sa pikovima u prethodnim trejdovima, ali ovo je pitanje proste matematike. Hjuston će šta se god desilo naredne godine ponovo biti u vrhu Zapada, Harden je pokazao da dotle može i “sam” da dogura ekipu, što znači da će njihov pik verovatno i u narednim godinama biti u samom dnu prve runde, a u ovom slučaju bi dobili momka koji je bio visoko pozicioniran na draftu i u kome još uvek ima gomila potencijala. Potencijala da postane ozbiljan zaštitnik reketa i odličan šuter za visokog igrača, nešto što bi Hjuston i Hardenu prijalo baš baš.

Sa ovim bi završili predstavljanje i iskoristili priliku da bivšem emvipiju čestitamo 32. rodjendan i poželimo mu da po završetku naredne sezone bude mnogo zadovoljniji nego li što je trenutno!

 

 

Podelite vest: