Len Bajas, jedan od najtužnijih ‘šta bi bilo, kad bi bilo’

Legende

Len Bajas, jedan od najtužnijih ‘šta bi bilo, kad bi bilo’

Legende
Autor: Datum objave: 27.08.2021. Foto: NBC Sports

Bajasova smrt, uzroci i vreme posle

Len Bajas je umro od predoziranja kokainom 19. juna 1986. godine. Dva dana nakon drafta i nakon što je biran ukupno drugim pikom od strane Seltiksa. Napustio je kamp Merilend koledža u popodnevnim satima i otišao sa prijateljima do saigračeve kuće, tamo je nakon odredjenog vremena, tokom priče sa Terijem Longom pao na pod i onesvestio se. Po rečima Terija, Len je doživeo srčani udar. Nakon što je prevezen u obližnju bolnicu, oko pola sedam posle podne, izašla je vest da Len ne diše i da nema pulsa, srce je potpuno stalo. Doktori su celu noć pokušali da ga ožive, da mu povrate stanje srca, ali bilo je prekasno i Len je umro.

Nakon obdukcije, ustanovito je da je Lenova smrt uzrokovana predoziranjem kokainom. 23. juna, preko 11.000 ljudi je došlo na sahranu i odalo poslednju počast Lenu. 30. juna ekipa Seltiksa je nikad nenošenu 30-ku dala njegovoj mami, kao uspomenu i počast. Leri Bird, tada nesuđeni saigrač Bajasa je izjavio kako je to najokrutnija stvar koju je ikad čuo u svome životu. Legendarni Red Auerbek govorio je na službi i izjavio da je duže od 3 godine planirao da izabere nesretno preminulog momka na draftu.

Dan posle sahrane, policija je uhapsila Brajana Tribla zbog posedovanja narkotika i ostalih opojnih sredstava, te ga kao glavnog krivca optužili za smrt Bajasa. Policija je kroz par dana podigla optužnice i protiv Lenovih saigrača, pomenutog Terija Longa, te Davida Grega. U avgustu iste godine Greg i Long su pušteni na uslovu slobodu, takođe su suspendovani sa svih timskih dešavanja. Brajan Tribl je osuđen na ukupno 10 godina i 3 meseca zatvora, ali je ta kazna kasnije malo ublažena radi Brajanove pomoći policiji i vlasti u nameri suzbijanja narko dilera.

27. oktobra 1986. godine, presednik SAD-a, Ronald Regan je doneo zakon o suzbijanju narko-kriminala, čak nazvan ‘Len Bijas zakon’ gde bi pravosnažne presude kao i potvrđeni osudjeni proveli čak 20 godina u zatvoru, uz to bi novčana kazna iznosila najmanje 2M$. U ovome svemu, na koledžu je izašla i ‘afera’ u kojoj je presednik atletskog komiteta, Duk Dul,  znao da njegovi igrači uzimaju razne ‘hemije’ i sredstva koja im pomažu. 7. oktobra 1986. godine, Duk Dul je podneo ostavku sa mesta predsednika atletskog komiteta.

Na ovu priču je i izbačen ESPN-ov film iz rubrike “30 za 30″ (30 for 30) pod nazivom “Without Bias” (“Bez skonosti”, koristeći pametnom igrom reči Bajasovo prezime).

Jednom glupošću ugašeni su mladi život i jedna od najvećih “šta bi bilo, kada bi bilo” karijera ikada. Bajas je, nažalost, ostao kao primer generacijama koje dolaze. Za familiju Bajas ovo nije bio kraj patnji, jer je Lenov mladji brat izgubio život u pucnjavi, samo nekoliko godina kasnije. Jedina dobra stvar koja je izašla iz svega ovoga je što su roditelji, Džejms i Lonis, postali jedni od najglasnijih boraca za zaštitu omladine od narkotika i kontrolu oružja u Merilendu. Izmedju ostalih otvorili su “Len i Džej Bajas” fondaciju čiji je cilj davanje boljih primera omladini.

Podelite vest: