Magija na Skandinaviji

Legende

Magija na Skandinaviji

Legende
Autor: Uroš Živković Datum objave: 12.04.2024. Foto: Expressen

Većina nas je upoznata sa magijom Ervina ,,Medžika” Džonsona. Svi koji su gledali njegove mečeve, ili samo fenomenalne poteze, kojih ima pregršt, mogu da posvedoče o kakvom se majstoru radi.

Na ogromnu žalost svih ljubitelja košarke, kao i samog igrača, Medžik je početkom sezone 1992/93 otkrio da je HIV pozitivan i odmah je okončao svoju košarkašku karijeru, kako bi se uhvatio u koštac sa virusom.

Džonson se u par navrata vraćao u NBA – jednom kao trener, a jednom kao igrač. Oba puta u svoje Los Anđeles Lejkerse.

Ono što verovatno mnogi nisu ni znali je to da se Medžik, kao četrdesetogodišnjak, vratio iz svoje košarkaške penzije i to, ni manje ni više, nego u Švedsku!

Legendarni košarkaš se pridružio košarkaškom timu Boros, za koje je nastupao na pet mečeva. Švedska publika je, doduše kratko, mogla da uživa u Medžikovoj magiji, čija ekipa nije imala poraz sa njim u timu. Džonson je, takođe bio suvlasnik tima iz malog grada, ali se ova romantična priča ubrzo završila nakon samo jedne sezone, jer je projekat propao, Džonson je napustio Boros, a klub je krenuo u finansijsku rekonstrukciju zbog bankrota.

Na tih pet utakmica hale su bile pune, a na svom debiju, Medžik je zabeležio tripl dabl učinak!

• 11 poena
• 14 skokova
• 14 asistencija

Nakon spektakularnog debija, jedan od najboljih igrača ikada je imao i dva meča na kojima je bio relativno blizu tripl-dabla, ali to i nije bilo toliko bitno. Bitno je bilo da su dvorane bile krcate i da su Šveđani uživali u magiji.

Nakon epizode u Švedskoj, ovaj košarkaški majstor je imao i kratku epizodu u Danskom timu Great Danes, koji je po njegovom dolasku, naravno, promenio ime u Magic Great Danes.

U Danskoj je odigrao tek dva meča, a u proseku je beležio 8.5 poena, 11.5 skokova i 12.5 asistencija.

Po završetku svojih putešestvija po severu Evrope, Medžik je probao da se vrati u NBA kao pomoćni trener, ali nije došlo do dogovora sa Pistonsima.

Kasnije je radio kao predsednik košarkaških operacija, naravno, u svojim Lejkersima, gde je nakon dve godine rada podneo ostavku.

Gde god da je igrao ili radio, to je činio sa osmehom, a publika je uvek umela da prepozna njegovu posvećenost i ljubav prema ovom prelepom sportu.

NBA No Limits u saradnji sa Arena Sport TV.

Podelite vest: