Predstavljanje draftovanih igrača, Bruklin Nets

Analiza drafta Brooklyn Nets

Predstavljanje draftovanih igrača, Bruklin Nets

Analiza drafta Brooklyn Nets
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 06.09.2021. Foto: Brooklyn Nets

44. pik, Kesler Edvards

Kesler Edvards, prvi izbor Bruklina u drugoj rundi drafta, potpisao je ‘two-way‘ ugovor sa Netsima. Sledeću sezonu provešće dobrim delom u razvojnoj ligi, što bi mogla biti odlična stvar za njega. Edvards ima kvalitet da momentalno bude najbolji igrač Long Ajlend Netsa, što će mu svakako značiti u daljem razvoju.

(FOTO: Nets Daily)

Edvards je rodjen 9. avgusta 2000. godine u Glendejlu, američka država Kalifornija. U dečačkim danima karijere nije bio smatran za velikog talenta, otuda i odlazak na Peperdin, ne preterano kvalitetan košarkaški program, gde se “kalio” tri godine. Iz sezone u sezonu njegova uloga je razumljivo rasla, ali s njom i kvalitet igre krilnog igrača.

Prednosti & mane

Čudan prizor ofanzivno. Precizan šuter, sa neobičnom mehanikom. Možda i ne mehanikom, jer je izbačaj sasvim korektan i visok, ali zasigurno čudan položaj tela, sa naginjanjem gornjeg dela i zabacivanjem zadnjice. Edvards je šutirao gotovo 40% u ‘catch and shoot’ situacijama, vrlo dobar procenat. Šta više, kroz tri sezone na koledžu on je šutirao tik ispod 40% za 3 poena i gotovo 80% sa linije penala, dobre naznake da će šuterski dodir preneti u profesionalnu košarku. Odlična opcija i u pik en popu, kada šutira u tom ritmu, ako je dobar pas retko promašuje otvorene situacije. Problem što se tiče mehanike/načina šutiranja dolazi do izražaja kada pokuša da šutira iz driblinga, jer nezgrapni pokreti (gore opisani) u potpunosti oduzimaju fluidnost. Edvards je bio ključna tačka u napadu Peperdina, mnogo je akcija crtano za njega, pa iako neće biti u sličnoj situaciji u NBA ligi, doneće mu dobre stvari. Akcije su uglavnom igrane za njegov napad ka košu, gde je bio izuzetan. Raspon (preko 213cm) i čvrstima ruku dozvoljavale su mu da završava i pored viših igrača i to u visokim procentima. Njegova prednost biće svakako to što je navikao na to kretanje bez lopte, jer je Peperdin tako igrao. Nije mu strana ni izolacija, kao najbolji igrač svog tima morao je biti u tim situacijama, a najbolje je prolazio na visokom postu. Odatle je nakon jedne dobre varke očas posla na obruču, zahvaljujući džinovskim koracima.

Ima lepu šansu da se zadrži u ligi, što nije slučaj sa većinom pikova druge runde, jer je prisutan na obe strane terena. Fizikalije koje smo pominjali – duge ruke, ozbiljan korak – pametno koristi u odbrani, gde je više puta čitanjem igre, ne nasedanjem na finte šuta ili defanzivnim rotacijama pokazao zavidan nivo inteligencije. Čudno je opisati ga kao defanzivca, jer na oko ima sve, ali opet ponekad izgleda tromo, pa se većina ljudi pita u čemu je problem. Lateralne kretnje su jako dobre, brzina na mestu – po našem mišljenju u pitanju su kukovi, gde nije dovoljno pokretljiv/okretan. Kao što smo već naveli dobar je u stavu, može da isparira bočno, do problema dolazi kada ga ofanzivac prevari i dodje do odredjene prednosti, tada nije dovoljno mobilan u kukovima da se vrati u igru. Možda izgleda tako, ali je daleko od nepremostive prepreke.

Situacija

Opet ta neobična situacija, u kojoj Kesler zaista može da se nada minutima. Ta kombinacija pokretljivosti i dužine, uz naravno mogućnost da raširi teren je idealna za današnji NBA i skauti neprestano traže nebrušene dijamatne tog reda. Kada pogledamo sastav Netsa, oni zaista nemaju te krilne defanzivce, mimo Durenta Bruklin je limitiran u tom delu rotacije. Iako je na dvojnoj registraciji, ukoliko uspe da prenese svoju igru sa koledža ubeđen sam da Edvards ima ulogu u ovom sastavu.

Podelite vest: