Predstavljanje draftovanih igrača, Bruklin Nets

Analiza drafta Brooklyn Nets

Predstavljanje draftovanih igrača, Bruklin Nets

Analiza drafta Brooklyn Nets
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 06.09.2021. Foto: Brooklyn Nets

59. pik, Rejkvon Grej

Rejkvon Grej je poslednji pik Netsa na ovom draftu, rodjen je 7. jula 1999. godine na Floridi. Kao mali je igrao i američki fudbal, što je verovatno uticalo i na njegov rad nogu, kao i na konstituciju. Grej je najveći doprinos na koledžu i to ubedljivo, dao u protekloj sezoni. Iako oduvek snažan i nezgodan, nikada nije bio dovoljno dobro pripremljen sa te strane. Do prošle sezone.

(FOTO: Busting Brackets)

Grej je tokom uvodnih karantinskih dana počeo da vodi računa o ishrani, kao i hidrataciji, te je sezonu 2020/21 dočekao spremniji nego ikada. Rešio se masnih naslaga, što je donelo dodatne minute na terenu, a nova kompozicija tela omogućila mu je da pokaže kako u stvari ima zavidan prvi korak za čoveka njegove visine.

Prednosti

Ne volim preterano da poredim igrače, pogotovo ne one sa samog dna drafta sa velikanima lige trenutno, ali ako bar jednom pogledate Greja kako igra ne možete da se otmete utisku kako neodoljivo podseća na Drejmonda Grina. 203cm i preko 120kg (!!!) čistih mišića, a pored konstitucije dovoljno mobilan da preuzima sve od jedan do pet, dok u napadu konstantno drži podignutu glavu. Grej je bio saigrač Skotija Barnsa (4. pika na draftu) na Florida Stejtu, pa su ljudi svakako više skautirali njegovog timskog druga. Ipak, kada god biste pogledali snimke novog igrača Toronta, videli biste Greja kako radi dobre stvari. Neverovatno mobilan za svoju gradju. Više se tu misli na pokretljiva stopala, nego neke spektakularne skakačke sposobnosti.

U ranim košarkaškim danima, za vreme srednje škole, bio je jedan od nižih igrača, pa je najviše vremena provodio kao plejmejker. To je nešto što će mu dosta značiti kao nekom tipu nekonvencionalnog krila ili krilnog centra. Mogućnost da napadne iz driblinga, te nakon odlične kontrole lopte čistom silom uterivanje protivnika pod koš. Pomenuli smo komparaciju sa Grinom, Grej je neko ko bi u pravom okruženju mogao da igra i ‘small-ball’ peticu, ukoliko uspe da prenese igru sa koledža Rejkvon bi bio matematičko-košarkaški san, igrač koji može čuvati bilo kog protivnika. Bar na momente.

Problemi kod Greja dolaze pominjanjem šuta sa distance. Nikako nije pouzdan u ovom trenutku karijere, šutira redovno ispod 27, 28% tokom koledža. Šta je problem je tema za dublju analizu. Izbačaj i čitava mehanika izgledaju sasvim korektno, a procenat sa linije slobodnih bacanja takodje govori da je ovo nešto što će Grej moći da unapredi. Možda je u pitanju previsok izbačaj. Luk je toliki da se čini da će udariti o vrh arene prilikom šuta.

Mane

Defanzivno ima problema sa ličnim greškama. Fizikalije koje smo pomenuli kao da ga teraju da ih iskaže u bukvalno svakom posedu, pa onda često zna da bude upecan u sitnijim prekršajima. Pokušava više nego što bi trebalo da ukrade protivniku loptu direktno iz ruku, nekada lenjo reaguje i nema ispravan stav, te udara kukovima u protivnika koji je u prodoru što dovodi do prekršaja. Horizontalno je jako sposoban, ali dolazimo do problema ko vertikalnosti, pomenuli smo da je atleta koji ide u smeru brzine, ne i skočnosti. Često bude prekratak prilikom odbrane reketa, jer nije dovoljno eksplozivan uvis kako bi odbranio igrače u naletu.

Situacija

Ako smo za Zegarovskog rekli da ne vidimo previše prostora u NBA ligi, Rejkvon Grej je još jedan pik druge runde koji ima mnogo čemu da se nada. Bruklin ima još jedno ‘two-way’ mesto otvoreno i za njega će se u trening kampu najverovatnije boriti Grej i Dejvid Djuk mladji, sledeći na ovoj listi. Rejkvon ima sve predispozicije da jednog dana postane solidan, što da ne i ozbiljan NBA igrač ukoliko nastavi da napreduje istom trajektorijom kao na koledžu.

Podelite vest: