Analiza drafta, Vašington Vizards

Analiza drafta Washington Wizards

Analiza drafta, Vašington Vizards

Analiza drafta Washington Wizards
Autor: Datum objave: 24.08.2021. Foto: NBC Sports

31. pik, Ajzea Tod

Ajzea Tod rođen je 17.10.2001. u Baltimoru, Meriland, visok je 2.08m i igra na poziciji krilnog centra. Kao i veliki broj Afro-amerikanaca, imao je teško detinjstvo. Nije poznavao svog oca dovoljno dobro, a majka mu je bila diler od 12. godine. Sa 16 godina je uhapšena i odležala je 3 godine u zatvoru, a 4 godine nakon toga dobila je Ajzeu.

Tod je sa 7 godina počeo da igra košarku, a bio je visok čak 152cm. Primera radi, prosečan sedmogodišnjak visok je oko 122cm. Tada je upoznao svog prvog trenera, Derika Vilsona. Pre 8. razreda se preselio u Virdžiniju, da igra za srednjoškolski tim “John Marshall”. U svojoj prvoj sezoni beležio je 12.8 poena i 6.5 skokova, smatran je najboljim prospektom na tom području još od Mozesa Melouna. U naredne tri godine dva puta je menjao školu, ali uspesi nisu izostali. Prigrabio je gomilu nagrada i pozvan na dva najprestižnija samita mladih košarkaša – Mekdonaldsovu utakmicu i “Jordan Brand Classic”.

Godinama je bio u samom vrhu što se rejtinga medju svojim vršnjacima tiče, ali je i pored brojnih pounuda odlučio da zaobidje koledž košarku. Želeo je svoju budućnost da gradi sa profesionalnim igračima i trenerima, pa je potpisao jednogodišnji ugovor sa “NBA G League Ignite”. Beležio je 12.3 poena i 4.9 skokova.

Prednosti

Ajzea je tipičan primer modernog centra koji dobro šutira za 3 poena, nešto što je danas izuzetno traženo. Najbolje se snalazi u “pop” igri, iz koje uglavnom dolazi do svojih šuteva za 3. Ima mnogo lep i čist izbačaj za jednog krilnog centra, koji će neretko igrati i na poziciji 5. Dobro širi teren, voli da šutira iz ćoškova. Često radi “Ghost” blokove, nakon čega trči u ćošak i šutira za 3. Dobro se pozicionira bez lopte. Mobilan je i brz, što ga čini veoma opasnim u kontrama. Ima dobar odraz sa dve noge. Voli da igra leđima okrenut ka košu, ima niz solidnih pokreta, jako mekan izbačaj nakog horoga. Pristojan dodavač, nije nikada imao ulogu plejmejkera u timu, ali ume da pronađe otvorene saigrače.

Mane

Mora pre svega da poradi na svojoj selekciji šuta. Rekli smo da ima lep izbačaj, ali čini se da je više istreniran negoli prirodan. Kao neki vid dokaza jesu njegovi šutevi sa poludistance, koji su često veoma neprecizni. Igra leđima je pomenuta kao prednost, ali mora da poradi na mišićnoj masi kako bi svoje poteze mogao da sprovede i pored mnogo čvršćih igrača u NBA. Ukoliko se ugoji, mogao bi da igra i peticu. Loše brani niski post, ne može da se nosi sa teškim centrima. Ima visinu i raspon ruku, ali ta masa će praviti problem. Nije ni previše brz, pa ima problema i protiv bekova. Takodje, svesnost u odbrani mora biti na višem nivou, kasnio je čak i u razvojnoj ligi prilikom pomeranja i preuzimanja.

Situacija

Ajzea nije pokazao veliki napredak u razvojnoj ligi u odnosu na srednjoškolsku košarku, otuda i pad na draftu. Vašington je ekipa koja svakako ima prostora da odrizikuje na igrača koji je smatran jednim od najvećih talenata svoje generacije. Sve zavisi od mentalnog sklopa ovog momka, ali čini se da ima potrebne veštine kako bi uspeo u NBA ligi.

Podelite vest: