Predstavljanje “rukija”: Portland Trejlblejzers

Analiza drafta Draft Portland Trail Blazers

Predstavljanje “rukija”: Portland Trejlblejzers

Analiza drafta Draft Portland Trail Blazers
Autor: Nikola Nedeljković Datum objave: 12.07.2023. Foto: Portland Trail Blazers - Twitter

3. pik

Sterling “Skut” Henderson

(Sterling “Scoot” Henderson)

Gledate u rukija godine za narednu sezonu, mog omiljenog igrača sa ovog drafta i generalno momka koji će, po mom mišljenju, verovatno imati najbolje uvodne sezone od svih igrača sa ovog drafta. Ne mislim da je trebao da ide pre Vembenjame na draftu, jer se radi o nečuvenom talentu, niti tvrdim da će po završetku karijera Skut biti ispred, ali verujem da će u narednim, pogotovo dolazećoj sezoni biti bolji.

Sterling Henderson je već sada majstor pik&rol igre, što je najteža stvar za svakog mladog plejmejkera i veština za koju je potrebno najviše vremena za savladati. Šalje teledirigovane rakete saigračima i levom i desnom rukom, pogađa rol igrača od parket, oko protivnika, iz lažnog skok-šuta… Arsenal dodavanja, ali i završnice na obruču iz pik&rola je preširok za momka njegovog uzrasta. Redovno je kažnjavao centre u dropu, pogađao sa poludistance, na kojoj je jako komforan ili odličnim flouterom, koji može da baci precizno i iz blizine penala.

Skut je plejmejker koji je proveo dve sezone “na kaljenju” u Ignajtu, u razvojnoj ligi. 2004. je godište, jedan od mlađih igrača ove klase. Visok je 188cm, ali sa rasponom ruku od čak 206cm i ozbiljnom mišićnom masom.

Jedini igrač za koga bih rekao da je eksplozivniji od Skuta jeste Amen Tompson, ali obojica su nerealne atlete. Jedan je od onih igrača koji kao da konstantno trče nizbrdo. Promene pravca i brzine – elitni nivo. Pomoglo je sigurno i to što je već dve godine član profesionalnog tima.

Skutova najveća mana jeste šut za 3 poena, ali kao i uvek, ovde prvo obratim pažnju na mehaniku i sam izbačaj. Po mom mišljenju tu nema apsolutno nikakvih problema. Mislim da će Henderson, i to veoma brzo, postati solidan šuter spolja. Generalno su ga igrači u situacijama 1 na 1 čuvali na većoj udaljenosti i provocirali taj šut, kao i išli ispod bloka, ali je i pored toga nalazio način da bude više nego efikasan i produktivan. Sa dodatkom šuta, jednačina će se dodatno promeniti u njegovu korist.

Skut nije defanzivac na istom nivou kao recimo pomenuti Amen, ali svakako neće biti minus faza u odbrani. Izuzetno čvrsto telo i duge ruke, iako nije pokazao mnogo prilikom preuzimanja do sada u karijeri, mislim da će ipak biti u mogućnosti da čuva sve do trojke u NBA. Verovatno je dobar deo tih defanzivnih propusta i do činjenice da je igrao u “izlogu” kakav je Ignajt u razvojnoj ligi. Ignajt je i kao ekipa bio užasan u komunikaciji i odbrani pik&rola, pa je i sam Skut upao u to sivilo.

Prognoza

Većinu prognoze sam ispucao u prvom pasusu, ‘ajde da se malo poigram brojkama, mislim da Skut može ići na famoznih 20 poena i 10 asistencija već u prvoj sezoni *ukoliko Blejzersi razmene Dejma u Majami do početka sezone.

Podelite vest: