Novi kandidati za klupu Memfisa, među njima i Kokoškov

Memphis Grizzlies

Novi kandidati za klupu Memfisa, među njima i Kokoškov

Memphis Grizzlies
Autor: Uroš Živković Datum objave: 25.05.2019. Foto: Danny Karnik/AP

Gotovo 6 nedelja je prošlo od kada su Grizliji uručili otkaz dotadašnjem treneru, Džej Bi Bikerstafu, a potraga za novim šefom struke i dalje traje i ne deluje da će se skorije privesti kraju.

Novi kandidati koji su obavili intervjue sa upravom kluba su Adrijan Grifin, Igor Kokoškov i Tejlor Dženkins.

Adrijan Grifin je trenutno zaposlen na mestu pomoćnog trenera u Torontu. Ovu funkciju obavlja u poslednjih nešto više od godinu dana, a svoju trenersku karijeru započeo je ubrzo po okončanju igračke, 2008. godine. Prvi posao imao je kao pomoćnik Skotu Skajlsu u Milvokiju, do 2010. godine, nakon čega je 5 godina sarađivao sa Tomom Tibodoom u Čikagu. Kratko vreme se zadržao u Orlandu, a pre dolaska u Kanadu bio je asistent i u Oklahomi od 2016. do 2018. godine. Bio je i član stručnog štaba američke reprezentacije 2014. godine, sa kojom je osvojio zlatnu medalju na Mundobasketu.

(Foto: Jesse D. Garrabrant/Getty Images)

Igor Kokoškov je protekle sezone obavljao funkciju prvog trenera Finiks Sansa i predvodio je svoj mladi tim do 19 pobeda i 63 poraza, nakon čega mu je iznenadno uručen otkaz. Svoju trenersku reputaciju gradio je u NBA ligi kao pomoćni trener još od 2000. godine kada je zaposlen od strane Los Anđeles Klipersa. Do svog prvog samostalnog angažmana radio je još i u Detroitu, sa kojim ima i šampionski prsten, Finiksu, Klivlendu, Orlandu i Juti. Kao selektor je predvodio reprezentacije Gruzije i Slovenije, sa kojom ima i zlato sa Evropskog prvenstva 2017. godine.

(Foto: Mark J. Rebilas/USA Today Sports)

Tejlor Dženkins je svoju karijeru započeo kao funkcioner u San Antoniju, gde je bio zamenik predsednika zaduženog za košarkaške operacije. Prva trenerska zaduženja imao je takođe u ovoj organizaciji, kada je 2008. postao pomoćnik u filijali ekipe iz Teksasa, Ostin Sparsima, koje je kasnije predvodio i kao prvi trener tima. Pomoćni trener u NBA ligi postaje 2013. godine, u Atlanti, kao glavni asistent Majku Budenholzeru, sa kojim se zbližio u San Antoniju, i pored koga od tada neprekidno sedi na klupi.

(Foto: David Dow/Getty Images)

Sa novom trojicom kandidata, to je sada već brojka od ukupno 7 potencijalnih trenera Memfisa. Pre nekoliko nedelja je iznenada u prvi plan iskočio trener  Žalgirisa i legenda litvanske košarke, Šarunas Jasikevičijus, dok su od ranije kao pretendenti na ovu poziciju spominjani pomoćni treneri Portlanda, Jute i Golden Stejta – Nejt Tibets, Aleks Džensen i Džeron Kolins.

Dok u Tenesiju još uvek vlada euforija zbog dobijanja prava na izbor 2. pika na predstojećem draftu i već viđenog dolaska mladog Dža Morenta, uprava kluba bi ipak ozbiljnije morala da se pozabavi trenutno mnogo bitnijim pitanjem – ko će predvoditi ekipu sa klupe u narednoj sezoni.

Podelite vest: